Roman Tunic in katoen

31 december 2016, 10 u 's morgens.

Rond dit tijdstip stak ik het plots in mijn hoofd dat ik tóch een nieuwe outfit nodig had om het eindejaar feestelijk in te zetten.

Aanvankelijk begon ik redelijk rustig en gedecideerd. Het liep allemaal heel vlot. Het patroontje werd snel gekozen. De geschikte stof vlot gevonden en het naaien verliep bijzonder vlot.

Maar dan moest ik mijn naaisel nog passen.

De tuniek viel me redelijk ruim. Het patroon is blijkbaar niet zo geschikt voor mijn lichaamsbouw. Ik vond me als een trol in een zak lijken. Daarbij viel de de halsbies naar buiten en was de split niet mooi afgewerkt.

Het versmallen was geen probleem. Ik voegde nog een rits toe uit vrees dat ik de tuniek niet meer zou aankrijgen, maar achteraf gezien was dit overbodig.

De halsbies werd in de eerste fase gewoon met bias afgewerkt, net zoals de mouwen, Maar aan de hals viel het niet mooi. De bies kantelde steeds opnieuw naar buiten. Nadat ik hem voor de eerste keer naar binnen had genaaid begon de spanning toe te nemen. In de zin van tijdsdruk dan. Ik had nog een uur vooraleer we onze kroost met hun oneindige lijst aan benodigdheden moesten inladen.


Omdat de eerste keer omvouwen onvoldoende resultaat had werd de bies nog een tweede keer naar binnen genaaid. ...Tik tak tik tak... Weer niet goed. Het begon met te dagen dat ik het op deze manier niet zou kunnen oplossen. En de tijd tikte ongenadig verder. Als pure gok naaide ik langs de binnenkant een elastische bias in de halsbies. Met succes. De halslijn rimpelde nu zelfs, een leuk effect.

Nog een kwartier...


De split werd aan beide kanten losgetornd en opnieuw genaaid. Niet perfect. Maar het moest er maar voor doorgaan.Nét op tijd om kousen aan te trekken en de auto in te stappen. De make-up was voor onderweg.

Dit gratis patroontje komt trouwens van Tinne S van Naaisgerief


Ik maakte ondertussen al een tweede examplaar, in tricot. Ook met aanpassingen naar mijn persoonlijke voorkeur. Later meer hierover. Maar ik kan je alvast vertellen dat dit een van mijn favoriete outfits geworden is.
Een patroontje om te downloaden dus!Patroon: Roman Tunic - Naaisgerief
Stof: Atelier Brunette - Halo
Reacties

 1. Heel tof zeg! En dat is durven, zo op die dag, vlak voor de deadline, daaraan beginnen! Petje af, zeker ook door het geweldige resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Soms is de drive te hoog en het geloof in jezelf sterk ;) De realiteit wordt even vergeten.

   Verwijderen
 2. Heel leuk. Deadlines... soms handig maar soms... maar het is een tof jurkje geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad. Normaal gezien ben ik geen deadlinewerker. ik heb mijn tijd nodig

   Verwijderen
 3. Staat je inderdaad prachtig. Super dat je zo creatief probleemoplossend te werk kan gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldig zenne! Het zweet breekt al uit bij de gedachte aan die veranderingen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Amai, leuk geworden, maar ik zou niet graag in jouw plaats geweest zijn met die tijdsdruk :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een beetje uitdaging hé. Het was ok tot de kinderen te horen kregen dat het 'bijna' tijd was om te vertrekken. Die uitspraak hadden we beter nog even achterwege gelaten :p

   Verwijderen
 6. Oh Kim, wat ben je er mooi mee ;-). Ik krijg al stress van het lezen alleen seg ;-). Eens je het patroontje aangepast hebt aan je eigen lichaamsvormen, ben je er echt mee gesteld want dan is het een basis waar je veel kanten mee uit kan maar amai, wat ben jij een durver, zo op het laatste nippertje. Echt heel knap.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh kei tof!! Hier ligt de tunic ook klaar om onder handen genomen te worden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel mooi! Dat is durven zeg, zo de dag zelf er nog aan beginnen. Gelukkig wel met een prachtig eindresultaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hij is in ieder geval wel heel erg mooi geworden! Mijn man zou zo last minute sewing niet overleven denk ik 😁

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Soms geven deadlines je vleugels hé? Wat een pracht-exemplaar is dit geworden. Staat je super mooi!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts