Tutorial: stropmouwen

Naar aanleiding van mijn naaisel over mijn versie van de Roman Tunic met stropmouwen kreeg ik veel vragen betreffende de stropmouwen. 

Tijd voor een tutorial!Voor het uitwerken deze tutorial nam ik het Sampatroon Van La Maison Victor. Dit is natuurlijk te gebruiken voor iedere mouw. Dus pas aan naar hartelust:

1. Neem de mouw over in de gewenste maat2. Knip de mouw door in de helft:
 • je vouwt het in twee tot beide mouwuiteinden elkaar raken
 • op deze vouw knip je het patroon in twee. 

3. Je knipt het patroontje door op de vouwlijn

4. Je hebt het patroontje voor de mouw nu doorgeknipt.
Neem hierbij voor de stof 1,5 cm naadwaarde aan het doorgeknipte stuk. Bij de rest houd je 1 cm naadwaarde aan:5. Dit bekom je nu:6. Overlock het stuk dat je net hebt doorgeknipt. Doe dit voor de vier panden.7. Zo moet het er dan gaan uitzien voor de vier mouwdelen:


8. Vouw de mouwzoom naar binnen en strijk deze:10. Naai de zoom vast met een tweelingnaald:11. Naai de mouwpanden terug aan elkaar op 1,5 cm. (Op de foto zie je de groene stipjes die op 1,5 cm vanaf de middennaad getekend zijn.16. Naai voor en achterpand van de mouw vast op 1,5 cm.17. Je vouwt het stukje dat je nu net gestikt hebt om. Verkeerde kanten op elkaar. 
Strijk dit uit. Strijk dus de verkeerde kanten op elkaar. 18. Op 1,5cm van de rand stik je dit vast, op de rand waar je net jouw overlockstikstel plaatste. Zo creëer je een tunnel. 

De Lintjes:
19. Knip vier lintjes, 4 centimeter breed en 5 centimeter langer dan het mouwpatroon (lengte gemeten in het midden, vanaf de mouwkop)20. Biasgewijs vouw je deze eerst in twee om daarna beide uiteinden naar de middenvouw toe te plooien.

21. vervolgens knip je van het uiteinde naar de middenvouw schuin omhoog. Je knip je de hoekjes af zodat je in het lintje een omgekeerde 'v' verkrijgt.22. Vouw deze 'v' toe zoals op de foto. 23. De lintjes zij nu klaar. Nu moeten we ze in de mouw integreren!
Met behulp van een veiligheidsspeld halen we ze door de eerder gecreëerde tunnels!24. Je doet dit voor de vier lintjes!24. Je bent nu zo goed al klaar Naai de gemaakte mouwtjes met stroplint zoals gewoonlijk aan het lijfje. 
25. Zoom onderaan om en voeg de halsbies toe. 

26. Klaar!

Reacties

 1. Wauw, bedankt voor de tutorial! Die vind ik echt superleuk om het zelf ook te testen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toppie! Het zou kunnen dat ik die stropmouwtjes tegen het einde van de week ook een keer heb uitgeprobeerd. Ik spreek over "zou" he ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. *grijns* zo herkenbaar. Drukke programma's, naaiplannen die steeds gedwarsboomd worden ;)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts