Pyjama's & Thomas Edison

Eerder schreef ik dat Lot verhuisde naar de kamer van Mauro en dat de twee boefjes een groot stapelbed kregen. Voor Lot is dit een heel nieuw avontuur en sindsdien bezorgt hij mama en papa nog meer onderbroken nachten.

De pyjama van Mauro, met de zebra's, werd gemaakt na twee vreselijke nachten waarin zowel Lot als Cas de nachtrust van hun ouders ongegeneerd verbrokkelden.
Lot is verkouden. Dit zorgt ervoor dat hij (nog) vaker wakker wordt. Bijgevolg merkt hij (nog) vaker dat hij zijn tutje kwijt is/zijn neus verstopt is/hij een droge keel heeft en zet hij het (nog) vaker op een krijsen. In de gang.En maakt hij iedereen wakker. Niet alleen Lot is verkouden, maar ook Cas. Dus ook hij heeft een onderbroken nachtrust ( de jongste slaapt hier trouwens veel beter dan de middelste). En moesten die kindjes hun slaap 's morgens willen inhalen zou het allemaal zo erg niet zijn, maar nee... Voor dag en dauw  - lees tien voor zes - zijn ze alweer wakker. Je gebiedt hen nog allemaal even in hun bed te blijven, maar ten huize Mimaloki begint het leven. De stilte is de voordeur uitgegaan en heeft de slaap met zich meegenomen.

Ik naaide dit in mekaar met Radio 1 op de achtergrond. Ironisch genoeg ging het toen (3 juli, na bovenstaande vreselijke nacht) over slaap in 'de bende van Annemie'. Het interview kreeg dus mijn volledige aandacht.
Duidelijk gesteld hierin is dat mensen zonder slaap geweldadiger zijn (vergeef me mijn kort lontje de laatste maanden), concentratieproblemen hebben (check) en veel meer fouten maken (lees dat hieronder maar).


Hoeveel slaap iemand nodig heeft is iets persoonlijk. Het idee van acht uur slaap is afkomstig uit de industriële revolutie waar men de dag begon in te delen in  acht uur werken, acht uur voor jezelf en acht uur slaap. Ik herinner me dit gezegde en vraag me af of dit toch niet min of meer klopt. De meeste mensen die ik ken hebben tussen zeven en negen uur slaap nodig. Acht zit hier dan middenin.
Ook op school werd ons dit zo geleerd. Kinderen en pubers hebben trouwens, volgens mijn schoolboeken, twaalf à dertien uur nachtrust nodig.

Thomas Edison (de man die oneervol de titel van mr. gloeilamp heeft gekregen) heeft hier volgens de geïnterviewde verandering gebracht in onze opvatting ten opzichte van slaap. Hij was een kortslaper en kon perfect functioneren met vier uur slaap per nacht. Hij was er van overtuigd dat iedereen hier tot in staat is en hij eiste hetzelfde van zijn teamgenoten. Slapen was volgens hem tijdsverlies en weinig slaap staat volgens Edison gelijk aan succesvol zijn.
Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik me ook al schuldig heb gemaakt aan deze uitspraak. Niet het succesvolle, maar wel dat slapen tijdsverlies is. Hoeveel mis je niet als je op een mooie lentedag uren in je bed blijft liggen?  Dan toch liever naar buiten... Natuurlijk als je dit dagen achter elkaar doet ga je ook niet meer (te) genieten (zijn). Dan krijg je last van alle bovenstaande 'bijwerkingen'.

Ik maakte heel wat fouten in de afwerking van Mauro's pyjama. Ik rekte de halsbies onvoldoende en die moest er tot twee maak toe terug uit. Toen de bies eindelijk goed zat zag ik dat ik de sluitrand vooraan had vastgezet. Ik had de moed niet meer om het nogmaals los te maken. Het omzomen ging goed, bij de onderkant van het shirt en één mouw. Bij de andere mouw zette ik het tweelingstiksel aan de verkeerde kant. Toen dacht ik ook "foert" en ging verder met het omzomen. Ik had het beter losgemaakt. Dat had mijn aandacht erop gevestigd want ik deed hetzelfde bij de twee beenboorden. Omdat het bij beide benen was weerhield ik mezelf er opnieuw van om het los te tornen. Alsof deze fouten nog niet genoeg waren ging het ook bij de tailleband mis. Slordig en scheef. Geen foert mogelijk. Bij deze fout mocht ik me niet weerhouden.

Nadat dit losgetornd was nam ik het gezonde besluit om het naaien te staken.


Ik steek het op deze onderbroken nachten en het gebrek aan slaap...

Op de koop toe besloot Mauro dat hij de pyjama niet wou. Ik vermoed dat hij de auto's van Lot leuker vond... Zucht! Na veel overredingskracht wilde hij hem dan toch aan doen. Maar ook de foto's waren een probleem. Hij wou niet. Na het vrijmaken van de kast - die staat anders vol speelgoed - wilde hij zich laten fotograferen. Waarschijnlijk had ook hij slecht geslapen.
Gelukkig ging die van Lot 's avonds vlotter en kon ik daar nieuwe voldoening uit putten.Reacties

 1. Leuke pyjama's! Hier ook nen vroege vogel. Den oudste is steevast tussen 6u-6u30 wakker, ook in het weekend/vakanties... De jongste slaapt wel al door, maar door al een maand last van z'n luchtwegen en snot is die er ook weer wat vroeger bij... Wacht si, in hun puberjaren gaan wij ze uit hun bed moeten sleuren ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Half zeven is ook nog vroeg! En in de pubertijd gaan we er weer op vloeken en zeuren. Dan is hun lang slapen ook niet goed :)

   Verwijderen
 2. Ohja, slaaptekort doet wat met een mens!! Ik ben zelf een heel slechte inslaper en ik word meermaals per nacht wakker en tussen 5u en 6u vindt Giel dat het welletjes geweest is... Ja, ik stuur hem terug naar bed, maar als hij elk kwartier toch even iets komt vertellen slaap je toch niet meer... En dat heeft natuurlijk effect op je focus, allertheid en humeur ;)

  Toch leuke pyama's geworden hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oh, die zullen zoete dromen beleven :) prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Laten we hopen dat het hun een diepe slaap mag bezorgen

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts