Over knappe stofjes en gierigheid

Ik zou mijn blogtitel kunnen verbloemen en het hernoemen naar 'Over knappe stofjes en spaarzaamheid', maar dat doe ik niet. Met stoffen kan ik behoorlijk gierig zijn. Het begon al als pasbakken naaister. Ik knipte nergens meer af dan nodig. Naadwaardes werden zo klein mogelijk genomen, en indien het tegendraads leggen van de stof me stofwinst opleverde draaide ik hier zeker mijn hand niet voor om! Ondertussen heb ik hier uit geleerd. Dit is geen al te beste houding. Door deze houding kwam ik verschillende keren in de problemen.

Naast mijn gierigheid in het 'maakproces' heb ik ook een gierigheid in het 'knipproces'. Stofjes die ik mooi vind spaar ik op tot de 'ideale gelegenheid'. Bij iedere gelegenheid kan ik me wel een betere inbeelden, dus die ideale gelegenheid laat nogal op zich wachten.


Met bijna vier naaijaren op het programma begint het eindelijk tot me door te dringen dat er steeds nieuwe mooie stoffen op de markt komen. Nieuwe, mooie stoffen voor een nieuwe, ideale gelegenheid.Het wordt steeds makkelijker om de stofjes in stukken te knippen.
Ik lukte me al hier, hier en hier.

Bij het schrijven van deze post werd ik wel nieuwsgierig. Is dit herkenbaar voor jullie? Zijn jullie oppotters of doen jullie makkelijk afstand van de meest geliefde stofjes.Maar ook deze met auto's. Ik kocht hem heel lang geleden bij Kersenpitje. Zoon nummer 1 was nog enig kind en dit leek me een toffe stof om te gebruiken als hij wat ouder was.
De eerste periode van autogekte ging voorbij, en ook de tweede... Ideale momenten kan je moeilijk capteren. Ik probeerde nu de derde periode van autogekte voor te zijn. En als hij er niet van houdt zijn er nog twee opvolgers.
Opnieuw maakte ik het Billiepatroon. V-hals deze keer. Met een zakflapje van dezelfde boordstof als de halsbies. Zonder knoop, want mijn knopendoos is spoorloos verdwenen. 
Stof: Kersenpitje - Lááng geleden
Patroon: Billie - Zonen 09

Reacties

 1. Het is herkenbaar inderdaad! Ik heb ook nog stoffen liggen van toen ik net begon met naaien. Toen wachtte ik op het perfecte patroon, maar inmiddels is mijn smaak veranderd, waardoor ik twijfel of ik er ooit nog in ga knippen. ;) Misschien maar eens een grote opruiming houden?
  Maar nog even over het shirt: Mooi, mooi, mooi! Je zoon is er vast erg blij mee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Danku :)

   Alles komt terug, dat zei mijn moeder toen ik tiener was. Ik wou haar niet geloven, maar ondertussen moet ik haar gelijk geven.

   Verwijderen
 2. Ik heb stoffen liggen die ik kocht met een doel. Met een patroon in mijn hoofd en al ... maar dan geen tijd en dan verandert het seizoen en ... dat blijft dan liggen he.
  En dan zijn er nog de stoffen die ik kocht omdat ik ze mooi vond en daarmee basta ;-)
  Ik probeer nu echt wel om er op te letten dat ik gebruik wat ik al heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie stofjes, ik kan er ook niet aan weerstaan. Ik snap je. Tijd. Ik hoop steeds meer tijd te hebben :)

   Verwijderen
 3. Heel mooi! Nu, ik koop sneller dan ik naai dus er liggen hier veel stoffen ongeknipt maar dat is niet echt omdat ik niet durf knippen ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik herken wat je schrijft, maar probeer er ook iets aan te doen. Een kast vol mooie stofjes is tof, maar die mooie stofjes rond jezelf of je kinderen is nog toffer he. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo waar, het is leuker dat het gebruikt wordt. Ik probeer mezelf te veranderen hierin ;)

   Verwijderen
 5. Wat een mooi shirt!! Soms hou ik supermooie stofjes bij... maar soms motiveren ze me net om er meteen mee aan de slag te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat heb ik ook als ik een stofje koop met een project in gedachten. Als het gewoon om een mooi stofje gaat...

   Verwijderen
 6. Heel herkenbaar. Vooral toen ik net naaide. Bewaarde ook alle reststukjes. En kocht alleen hele goedkope stoffen(wat uiteindelijk duurkoop is)
  Nu ik het naaien wat meer onder de knie heb durft ik ook duurdere stoffen te gebruiken. Al gooi in die rest stukjes wat minder snel weg

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts