A Mini minsgameEen paar weken terug toverde mijn facebookfeed een oproep van Miss Pixie tevoorschijn. Ze zocht mensen om deel te nemen aan de 'perfect-challenge'. Geinspireerd en gemotiveerd door Karen Damens recente tv-programma schreef ik me zonder veel nadenken in.
In de loop van deze maand krijgen we iedere week een andere uitdaging. Iedere uitdaging zou ons dichterbij het 'perfecte' leven moeten brengen: een ontspannen, gelukkig en energievol leven...

De allereerste challenge is een mini minsgame aka een klein minimalistisch 'spelletje'. De bedoeling is dat je jezelf gaat 'ontspullen'. Op dag een doe je één item weg, op dat twee doe je er twee weg, en zo verder...

'Ontspullen' is ondertussen een modewoord geworden. je kan er niet meer omheen. De minimalistische trend steekt steeds vaker op verschillende hoeken in je leven de kop op. Ik ben er van overtuigd dat minder je gelukkiger maakt. Mij toch in ieder geval. Chaos bezorgt mij onrust. Uitpuilende kasten, dingen dat niet meer terug op hun plaats geraken of van begins af aan geen eigen plaats vinden hebben een nadelige invloed op mijn functioneren. Anderzijds ben ik iemand die niet gemakkelijk 'nee' zegt tegen het afdankertje van een vriendin of familielid. Ik kan er altijd wel een functie voor bedenken. Een functie meestal in mijn brein blijft hangen. 'Nee', zeggen is voor mij een leerpunt, net zoals het idee dat een reserve-item geen kwaad kan. En dat kan geen kwaad, toch niet als je een kinderloos koppel bent wonende in een paleis met oneindig veel opruimmogelijkheden - en liefst ook een paar huishoudsters die de plaatsen van de items kunnen onthouden.

Dingen op z'n plaats, niet teveel spullen - hoe moeilijk ook- deze mini minsgame leek op mijn lijf geschreven, en nodig.

Op dag één ontdeed ik me van een messenhouder die al een half jaar leeg op de dampkap stond. Ik hield hem bij omdat ik misschien de messen er terug wou in zetten. Who am I kidding? Die messen zitten goed in de schuif. Op de kast toont rommeliger.

Oh en ik verloor ook mijn smartphone op deze eerste dag, maar dat kan ik moeilijk meetellen. Het ding werd trouwens ondertussen al vervangen door een meer recent exemplaar.Op dag twee rommelde ik het speelgoed van de kinderen en sorteerde ik de kapotte items er uit. En ik deed nog een houdertje weg van Feliway, een feromonenverstuiver voor katten. Het laatste gebruik is terug te vinden in onze vorige woning, in 2011. Het was ene poging om onze psychotische kat terug op spoor te krijgen. Dat lukte niet trouwens...


De derde dag ontdeed ik me van een stapel tijdschriften die ik bijhield omdat er een interessant artikel in staat, omdat ze tot nu toe ongelezen bleven en andere redenen die ik me niet herinner.
Een haarborstel - versleten- die ik bijhield als reserve. En dan mijn geliefkoosde sandalen. Drie jaar oud. Zitten heerlijk en zagen er in hun propere staat erg mooi uit. Ondertussen zijn ze niet om aan te zien en komt de zool los. Ze werden nog gedragen in de (moes)tuin. Nu niet meer dus...Dag vier gooide ik mijn oude succesvolle zwangerschapstesten weg. Wat houdt een mens dat ook bij? Ze kwamen gezond en wel ter wereld en blijven even levendig. 
Een Dymo waarvan ik al een half jaar hoop dat hij miraculeuzerwijze opnieuw zal werken. Een zeepje dat nooit geopend wordt en wat versleten handdoeken.Dag vijfging ik opnieuw neuzen tussen de kinderspullen en ik vond een aantal dozen en verpakkingen terug die zij - of het ouderpaar - bijhielden omdat er kinderhelden op staan. De dingen dienen nergens voor, dus weg ermee! Ook een aantal kleur- en spelboekjes vonden hun weg naar de papiermand. Waterbalonnen die je niet gevuld krijgt, maar hier ondertussen toch al een tweede zomer staan.... Mijn poging om hun ondergoed uit te sorteren was niet zo succesvol. Ik vond slechts één versleten onderbroek. Geursteentjes die niet meer gebruikt worden vulden dag vijf aan. Op dag zes werd de badkamerschuif onder handen genomen. Staaltjes van nivea en van Garnier zullen op de rommelmarkt worden uitgedeeld, wat make-up voor de vuilbak, een sluiting voor een ordner, het roxlogo dat hier blijft rondslingeren en een kapotte helikopter. Dag zeven tenslotte, een allegaartje van zowel binnen als buiten. Een mand vol kleding voor de rommelmarkt of de kringloop en een zak vol stofresten om te doneren aan SEW 4 NICU. De moestuin gaf me nog  een gescheurde spade en een verwrongen schepje waar ik toch nog mee aan de slag ging, maar moeilijk resultaat mee bereikte. Wat bloempotjes om terug te brengen naar AVEVE, een versleten keerborstel en het cijfer '4'. Zo slingert hier ook ergens een '2' rond, als ik die tegenkom kan ze de andere vervoegen. En tot slot nog twee boeken voor de boekenjagers van Diest. Tot slot nog een potje geurolie dat ik nog eens vulde met een zelfgefabriceerd geurtje dat zijn aroma al lang verloren is.Ik heb mij vooral ontdaan van kleinigheden en dingen die zowat opgebruikt zijn. Deze week deed me stilstaan bij het idee dat ik me vasthoud aan onbenullige zaken. Het losmaken hiervan is niet altijd even simpel, door de emotionele waarde die ik of mijn kinderen er aan hechten. Het is ook niet altijd eenvoudig om die dingen te zien, vaak gaan ze deel uitmaken van het decor. Je bent ze zo gewoon dat het je niet opvalt dat ze totaal geen nut of plezier meer opleveren. 

Hoe zit dit bij jullie? Zie je jezelf als clean en minimalistisch of heb je eerder zoals ik de neiging om dingen veel te lang bij te houden? Hoe zou jij het er vanaf brengen?

Het is een challenge dus er deden nog een hoop andere deelnemers mee. Benieuwd hoe zij het er vanaf brachten? Hier vind je de lijst met deelnemers terug.

Reacties

 1. amai goed opgeruimd. ik probeer iedere zomer wel wat op te ruimen maar ik ben er vrij zeker van dat ik meer verzamel doorheen het jaar dan dat ik in de zomer weggooi...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jammer... Ik vrees dat ik helemaal jouw type ben! Vele zinnen zijn zo herkenbaar. En nu kijk ik echt naar jou op, zo goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed gedaan! En die helikopter in de badkamer? Zalig :p
  Succes met de volgende challenge.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met drie koters vind je zelfs spullen op nog vreemdere plaatsen 00

   Verwijderen
 4. Een mooie buit! Wist niet dat je lege bloempotten naar de Aveve mag brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, hier staat zo'n container/bak waar je lege potjes in kan gooien

   Verwijderen
 5. Chique gedaan! Ik hou ook veel te veel bij en dat gevoel dat je zegt dat ze ondertussen deel uitmaken van het decor vind ik heel herkenbaar. Al heeft deze challenge mij toch wel iets anders doen nadenken en ben ik van plan om de hele vakantie nog wat verder te ontrommelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Idem hier. Het leren loslaten was een begin en dit moet beter gaan. Het is dat of verhuizen :)

   Verwijderen
 6. Goed gedaan! Die restjes stof voor sew 4 NICU moet ik onthouden. Een mooi doel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kreeg een berichtje van iemand van hen via facebook, anders had ik het nooit geweten.

   Verwijderen
 7. Mooi gedaan. Het doet me eraan denken dat er hier ook nog een pakje van die zogenaamde waterballonnen ligt. Dat is te klein, dat vult niet, dat scheurt,... Dan toch liever gewone ballonnen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt hé, brol! Kinderen ontgoocheld, ouders gefrustreerd...

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts